Pitkästä aikaa!
Osallistuin loppuvuodesta Viinisuositus.fi:n reseptikisaan ja jaan reseptin nyt tässä sellaisena kuin se tässä kuussa ko. saitilla tulee julki.
Kyseessä on perinteisestä dandan-nuudelireseptistä muokattul vegaaninen versio, jota voi helposti varioida oman maun ja kaapista löytyvien ainesten mukaan. Tällä reseptillä tulee 2 reilua tai 3 pienempää annosta.
Nuudeliannos valmistuu nopeasti, kastikkeen ja sen sattumat valmistaa sillä aikaa, kun nuudelivesi kiehuu.
Nuudeleina voi käyttää oikeastaan mitä nuudeleita vain, itse pidän eniten paksuista udon-nuudeleista, jotka imevät eniten kastiketta. Alkuviikosta kävin Viivoanissa eikä siellä nyt ollut niitä suosikki-udoneita, joten ostin leveitä riiisinuudeleita ja erittäin hyvää tuli niilläkin (kts. viimeinen kuva). Niitä paksuja esikeitettyjä udoneja tulee tähän annokseen 2 annospussia (myyntipakkauksessa yleensä 3 pussia) tai ohuempia kuivia udoneja puoli myyntipakkausta. Pikanuudeleita 2 pussia jne. Jos haluat isomman annoksen, esim. kaikki 3 udon-satsia, lisää kastikkeen osia samassa suhteessa.
Itse ryhdyin muokkaamaan telkkarissa nähtyä perinteistä possunjauhelihaa sisältävää dandan-reseptiä täksi itselleni maistuvaksi versioksi, kun kotikokkailu lisääntyi koronan aikana ja joka päivä piti saada nopea ja maistuva sekä ravitseva lounas, joka tuo iloa työpäivään ja auttaa jaksamaan myös päivittäisessä treenissä. Samaan aikaan kasvisruokavalioni alkoi kääntyä entistä vegaanimpaan suuntaan. Vähitellen resepti kehittyi tällaiseksi:
Kastike, jonka voi tehdä etukäteen (vaikka edeltävänä iltana, jos tietää, että päivällä joutuu sykkimään joka suuntaan):
- 2 ruokalusikallista maapähkinävoita tai tahinia
- 5 ruokalusikallista soijaa
- 3 ruokalusikallista riisiviinietikkaa (esim. black vinegar)
- 2 ruokalusikallista miriniä
- 1 ruokalusikallinen srirachaa, jos haluaa tulisen version
- 1-2 ruokalusikallista chiliöljyä
- limen mehua tarpeen mukaan maun tasapainottamiseen
Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa ja laita vesi kiehumaan nuudeleita varten.
Paista sitten pannulla "sattumia" sen mukaan, mitä ruokaisamman version ateriasta haluat. Vaikka härkistä, härkis-kaurajauhista, tofua, tofumurua jne. Esim. härkis-kaurajauhista puoli pakettia tai puolikas tofukimpale raastettuna. Jos käytät vain sieniä, laita useampi sieni tai jos käytät vain kasviproteiinia, voit samoin lisätä sen määrää oman nälän ja proteiinin tarpeen mukaan.
Voit laittaa myös erilaisia sieniä: herkkusieniä, osterivinokasta, shimejiä haluttu määrä, esim. 4-8 herkkusientä.
Laita pannulle seesam-öljyä, raastettua inkivääriä ja raastettua valkosipulia (n. 1 tl molempia). Paista proteiinit ja/tai sienet öljyssä kevätsipulin (tai purjon) valkoisten osien kanssa rapeiksi. Voit halutessasi paistaa myös muutamia sechuan-pippureita öljyssä tuomaan lisää makua ja poimi pippurit pois - maku tulee silloin öljyn mukana. Tai paahda pippurit ihan ekana ja rouhi sitten morttelissa ja lisää sienten kanssa uudelleen pannulle.
Ripottele halutessasi annoksen päälle kevätsipulin vihreitä osia silppuna, korianteria ja seesaminsiemeniä.
Lasiin samppanjaa, kylmää rieslingiä tai kolaa.
Syö, juo ja nauti!
Tähän kastikkeeseen voi sienten tai mainittujen kasviproteiinien sijana käyttää lähes mitä vaan, mitä kaapista löytyy. Oiva hävikkiruoka siis! Ellei sieniä tai kasviproteiineja löydy, maistuu annos myös pelkän kastikkeen sijaan. Tai paista rapeaksi jääkaapin pohjalta löytyvät kaalinjämät, nahistuneet porkkanat, paksoit. Ja ripottele päälle suolapähkinäpussin pohjalta löytyneet pähkinät.
Kastikkeessa voi käyttää lähes mitä viinietikkaa, mitä löytyy ja srirachan voi korvata miedommalla chilikastikkeella tai gochujangilla tai jättää kokonaan pois. Maistele ja lisää limen tai sitruunan mehua tarvittaessa tai lisää pähkinävoita tai mitä vaan lempiainesosaasi, jota haluat korostaa.
Ja uudelleen tämänpäiväinen annos leveillä riisinuudeleilla:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti