Minulla on ollut tapana tehdä viikonloppuna valmiiksi muutama ateria jääkaappiin ja pakastimeen, että jokaiseen kiireiseenkin päivään on hyvää ja ravitsevaa syötävää.
Tammikuun pakkasilla sähkön hinta on noussut pilviin ja uunia ei ole tehnyt mieli käyttää. Nyt heräsin sunnuntaihin kurkku karheana, joten treeni oli pois laskuista. Ja Fingridin pörssisähkösovellus näytti pitkästä aikaa uuniystävällisiä lukemia, joten kävin tuumasta toimeen.
Päivän listalla olivat:
- paahdetut paprikat vegaaniseen tomaattikastikkeeseen
Tämän tomaattikastikkeen reseptin olen alunperin bongannut netistä ja teen sitä vähän sen mukaan soveltaen, mitä kaapista löytyy.
Paprikaa ja punasipulia tomaatti- kastikkeeseenja porkkanaa falafeleihin |
Paahdetaan paprikat uunissa, kuoritaan ja viskataan ne blenderiin aurinkokuivattujen tomaattien ja chilin sekä mausteiden kanssa. Itse käytän yleensä mustapippuria ja savupaprikaa, ehkä valkosipulia. Blenderissä n. puoli purkillista aurinkokuivattuja tomaatteja, 1 paprika ja 1-1,5 chiliä (riippuen chilin tulisuudesta). Ja pannulle myös pari ruokalusikallista tomaattipyrettä.
Kun on sopiva tahna kasassa, laitetaan se pannulle, jossa kiehautetaan se tomaattien öljyn ja tomaattipyreen kanssa. Ohennetaan kauramaidolla tai -kermalla. Voit käyttää myös muuta kasvipohjaista maitoa.
- falafelit uunissa
Falafeleista tulee uunissa hyviä, ei yhtä rapeita kuin uppopaistamalla, mutta terveellisempiä. Ja helppo tehdä: blenderiin purkillinen kikherneitä (suolaliemi meni viemäriin), nippu persiljaa iso kasa (kuivattua ehkä 1,5 dl), puoli nippua korianteria, pari valkosipulin kynttä, 1 isohko sipuli tai pari pienempää ja mausteita: juustokuminaa n. 1 tl, kardemummaa vajaa tl, pippurirouhetta n. 1 tl, vähän suolaa.Vähärasvaiset falafelit uunissa |
Kun massa on jäähtynyt, pyöritä massasta pieniä palloja (öljytyin käsin) ja laita pannulle. Uuni 220 astetta ja yhteensä puoli tuntia (käännä falafelit puolivälissä). Hyvää!
Syö esim. paahdettujen bataattien tai bataattiranejen sekä vaahdotetun fetan kanssa.
Vaahdotettu feta tulee helposti (sekin) blenderissä: yksi feta-pala (esim. Patros) ja pari ruokalusikallista kreikkalaista jugurttia - sykättele niin kauan kunnes on sileä tahna. Syö falafeleiden kanssa. Tai dippaa fetaan vaikka focacciaa tai muuta hyvää leipää.
- paahdetut bataatit
Pilko bataatit kuutioiksi tai pitkulaisiksi ranskalaisiksi, levitä uunipellille. Päälle öljyä ja mausteita, esim. pippuria, chilirouhetta ja paprikaa sekä vähän (n. 1 rkl) maissijauhoa, pyörittele ja laita uuniin. Taas reilu 200 astetta ja puolisen tuntia, kääntely puolivälissä. Sopii erinomaisesti vaikka falafelien kanssa. Tai kanaa syövät lapset tykkäävät vaikka fileiden tai siipien kanssa.
Bataattikuutioita ja falafeleja vaahdotetun fetan kanssa.
Jälkkäriksi paistoin Runebergin muffinitorttuja
Alkuperäinen resepti on Iltasanomista, itse laitan enemmän mantelijauhoa ja vähemmän vehnäjauhoja. Amaretto tai punssi olisi hyvä kostuke, mutta niitä ei nyt ollut, eli kostutin kauramaidolla. Ja laitoin jääkaappiin odottamaan isompaa makeannälkää, jolloin saavat koristeeksi vadelmahillosilmän ja tomusokerikuorrutusrenkaan.
Ja siinä onkin suunnilleen jo viikon lounaat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti