maanantai 29. tammikuuta 2024

Hapanjuurileipomista: focacciaa ja pizzaa

Olen jo parin vuoden ajan kokeillut innostua hapanjuurileivonnasta, mutta juuren kanssa on ollut ongelmia, kun en vaan ole saanut siitä riittävän aktiivista, jotta olisi jaksanut kohottaa leipiä. Viime syksynä lähdin tutkimaan asiaa ja etsimään ratkaisua. Katsoin netissä lukemattomia eri videoita ja sain oivalluksen, että vika on keittiössäni eikä juuressa. Ilmeisesti vanhan kerrrostalon keittiössä on liian kylmää ja vetoista juurelle eikä se siksi jaksa aktivoitua. Mutta ratkaisukin löytyi keittiöstä eli uunista. Siitä lähtien, kun olen ruokkinut juuren ja laittanut sen sitten uuniin, on juuri ollut ihanan kuplivaa jo päivässä, parissa. Ja juureen leivotusta leivästäkin on tullut kuohkeaa ja maukasta, kelpaa nirsolle teinillekin niin, että uunituore leipä katoaa hetkessä. Vieläkään eivät leivän ilmareiät ole paria senttiä halkaisijaltaan, kuten joillain netin hapanjuuriguruilla, mutta niitä kuitenkin on ja leipä on ihanan pehmeää rapean kuoren alla. 

Rohkaistuin siis taas testaamaan myös focacciaaa. Ja pizzaa. Samasta juuresta syntyivät molemmat, focaccia-taikinaaan tuli perusleipätaikinan lisäksi vähän hunajaa ja pizzataikinaan laitoin 00-jauhoja. Juuressa tavallista puolikarkeaa vehnäjauhoa. 

Molemmat taikinat sekoitin samaan aikaan, taikina sai levätä puoli tuntia ja sitten tein neljä kertaa taikinan taittelun ja sitten taikina sai taas levätä uunissa, tällä kertaa n. 8 tuntia. Focaccia meni tässä vaiheessa oliiviöljyllä siveltyyn lasiseen uunivuokaan ja pizzataikina sai jatkaa samassa kulhossa. 

Kahdeksan tunnin jälkeen oltiin jo illassa ja taikinat saivat viimeisen hellittelyn ennen viimeistä kohotusta. 

Focaccian taittelin kolmeen osaan pieneksi nelikulmioksi (noin suunnilleen) ja mätkäytin taikinan takaisin samaan uunivuokaan, jonka reunoille olin sivellyt uuden kerroksen oliiviöljyä. Peitin vuoan vähän kostealla keittiöpyyhkeellä ja laitoin takaisin sinne kylmään uuniin. Pizzataikina taas siirtyi taittelun jälkeen jääkaapin alahyllylle, jossa sai kylmäkohotuksen. 

Pikakelaus sunnuntaiaamupäivään, jolloin oltiin valmiita lämmittämään uuni ja seuraamaan miten paisto tekee ihmeitä. 

Nostin pizzataikinan jauhotetulle työtasolle ja pyörittelin taikinasta neljä pienempää palloa, peitin pyyhkeellä ja aloin käsittelemään focacciaa. Taikina oli kiltisti täyttänyt koko lasisen uunivuoan ja pinnassa oli muutama ilmakupla. Kaatelin pinnalle lisää oliiviöljyä ja sirottelin päälle morttelissa murskaamani seoksen, jossa oli sormisuolahiutaleita, kuivattua rosmariinia ja kuivahtaneita basilikan lehtiä ja varrenpätkiä. Ja uuniin. Seuraamassani ohjeessa sanotaan, että 220 astetta ja 25-30 minuuttia, mutta leipä ei tuntunut ihan kypsältä 30 minuutin kohdalla, joten paistoin sitä 35 minuuttia. Paiston aikana leivoin pizzapallot pizzoiksi, eli painelin käsin pallot kiekoiksi ja levittelin niitä vähän vanuttamalla rystysten päällä. Täytteet päälle ja uunissa focaccian paistuessa lämmenneen pizzakiven päälle. Todella hyvää. 

Sen myötä, kun juuren herättely uunissa on lähtenyt sujumaan, on hapanjuurileivontaani tullut myös rentoutta. Suurin osa somen hapanjuurileipojista painottaa tarkkoja mittoja, mutta onneksi siellä on ollut myös rentoja osaajia, joista omakin suhtautuminen on saanut pontta. Muutaman onnistuneen leivän jälkeen alkaa jo tietää, miltä leipätaikinan koostumuksen pitää käsissä tuntua ja olenkin tehnyt muutaman taikinan ilman vaakaa, ihan käsituntumalla. Ihan yhtä kuohkeaa ei ole tullut, mutta hyvää kuitenkin. Ja olen tehnyt myös naan-leipää käsituntumallaa, jolloin vain sekoitan juureen jauhoja ja lisään jugurttipurkin jämien jälkeen nestettä sen verran kuin tuntuu kädessä hyvältä. Jollain kerralla jugurttia oli 500 g purkista puolet ja toisella kerralla ehkä kolmasosa, eli kädenlämpöistä vettä oli ekalla kerralla sitten vähemmän ja toisella enemmän. Valmiin naanin pehmeys on ollut sitten enemmän kiinni paiston pituudesta. 





maanantai 22. tammikuuta 2024

Meal prepping madness eli pörssisähkön käyttäjän säästöpäivä

Minulla on ollut tapana tehdä viikonloppuna valmiiksi muutama ateria jääkaappiin ja pakastimeen, että jokaiseen kiireiseenkin päivään on hyvää ja ravitsevaa syötävää. 

Tammikuun pakkasilla sähkön hinta on noussut pilviin ja uunia ei ole tehnyt mieli käyttää. Nyt heräsin sunnuntaihin kurkku karheana, joten treeni oli pois laskuista. Ja Fingridin pörssisähkösovellus näytti pitkästä aikaa uuniystävällisiä lukemia, joten kävin tuumasta toimeen. 

Päivän listalla olivat: 

- paahdetut paprikat vegaaniseen tomaattikastikkeeseen

Tämän tomaattikastikkeen reseptin olen alunperin bongannut netistä ja teen sitä vähän sen mukaan soveltaen, mitä kaapista löytyy. 

Paprikaa ja punasipulia tomaatti-
kastikkeeseenja porkkanaa falafeleihin

Paahdetaan paprikat uunissa, kuoritaan ja viskataan ne blenderiin aurinkokuivattujen tomaattien ja chilin sekä mausteiden kanssa. Itse käytän yleensä mustapippuria ja savupaprikaa, ehkä valkosipulia. Blenderissä n. puoli purkillista aurinkokuivattuja tomaatteja, 1 paprika ja 1-1,5 chiliä (riippuen chilin tulisuudesta). Ja pannulle myös pari ruokalusikallista tomaattipyrettä.

Kun on sopiva tahna kasassa, laitetaan se pannulle, jossa kiehautetaan se tomaattien öljyn ja tomaattipyreen kanssa. Ohennetaan kauramaidolla tai -kermalla. Voit käyttää myös muuta kasvipohjaista maitoa. 

Ja sitten vaan keität pastan ja sekoitat kastikkeeseen. Vähän tuoretta basilikaa päälle ja itse pilkon välillä myös vähän kirsikkatomaattia lisätäkseni raikkautta annokseen. Jos ei vegaaniudella väliä, saat annokseen umamia raastamalla vähän parmesaania vielä koko komeuden päälle. 
Maistuu myös vegaanisen vaihtoehdon kanssa, nyt ei vaan ollut cashew-pähkinöitä, joista saa vähän samaa makua raastamalla cashewt hienoksi ja sekoittamaalla ravintohiivaa jauheeseen. 



- falafelit uunissa

Falafeleista tulee uunissa hyviä, ei yhtä rapeita kuin uppopaistamalla, mutta terveellisempiä. Ja helppo tehdä: blenderiin purkillinen kikherneitä (suolaliemi meni viemäriin), nippu persiljaa iso kasa (kuivattua ehkä 1,5 dl), puoli nippua korianteria, pari valkosipulin kynttä, 1 isohko sipuli tai pari pienempää ja mausteita: juustokuminaa n. 1 tl, kardemummaa vajaa tl, pippurirouhetta n. 1 tl, vähän suolaa. 
Vähärasvaiset falafelit uunissa
Surauta karkeaksi massaksi ja lisää pari ruokalusikallista jauhoa ja vähän ruokasoodaa ja laita jääkaappiin jäähtymään. Massaan voi lisätä myös vaikka jotain juuresta (nyt porkkanaa), josta tulee lisää makua. 

Kun massa on jäähtynyt, pyöritä massasta pieniä palloja (öljytyin käsin) ja laita pannulle. Uuni 220 astetta ja yhteensä puoli tuntia (käännä falafelit puolivälissä). Hyvää! 

Syö esim. paahdettujen bataattien tai bataattiranejen sekä vaahdotetun fetan kanssa. 

Vaahdotettu feta tulee helposti (sekin) blenderissä: yksi feta-pala (esim. Patros) ja pari ruokalusikallista kreikkalaista jugurttia - sykättele niin kauan kunnes on sileä tahna. Syö falafeleiden kanssa. Tai dippaa fetaan vaikka focacciaa tai muuta hyvää leipää. 

- paahdetut bataatit

Pilko bataatit kuutioiksi tai pitkulaisiksi ranskalaisiksi, levitä uunipellille. Päälle öljyä ja mausteita, esim. pippuria, chilirouhetta ja paprikaa sekä vähän (n. 1 rkl) maissijauhoa, pyörittele ja laita uuniin. Taas reilu 200 astetta ja puolisen tuntia, kääntely puolivälissä. Sopii erinomaisesti vaikka falafelien kanssa. Tai kanaa syövät lapset tykkäävät vaikka fileiden tai siipien kanssa. 

Bataattikuutioita ja falafeleja vaahdotetun fetan kanssa. 

Jälkkäriksi paistoin Runebergin muffinitorttuja

Alkuperäinen resepti on Iltasanomista, itse laitan enemmän mantelijauhoa ja vähemmän vehnäjauhoja. Amaretto tai punssi olisi hyvä kostuke, mutta niitä ei nyt ollut, eli kostutin kauramaidolla. Ja laitoin jääkaappiin odottamaan isompaa makeannälkää, jolloin saavat koristeeksi vadelmahillosilmän ja tomusokerikuorrutusrenkaan. 




Ja siinä onkin suunnilleen jo viikon lounaat.  


Laskiainen lähestyy: pullat tietenkin mantelimassan kera

Lapsi leipoi laskiaispullia ja kävi omatoimisesti ostamassa hilloa ja kermaa. Mutta eihän laskiaispulliin kuulu laittaa hilloa, eihän? Muistin törmänneeni jossain tietoon, että mantelimassaa on helppo tehdä itse ja etsin ohjeen käsiini - ei vaikuttanut hankalalta. Mantelit piti liottaa kuumassa vedessä minuutin, että kuoret irtoavat. No eivät irronneet, vaati paljon pidemmän liotuksen ja hankaamista, jotta kuori irtosi. 

Mutta kun siitä hommasta oli selvinnyt, ei mennyt kuin hetki ja mantelimassa oli lepäämässä työtasolla. Blenderiin siis 90 g kuorittuja manteleita ja 70 g tomusokeria ja vähän yli ruokalusikallinen vettä. Lisäksi suositeltiin manteliuutetta (ei löytynyt kaapista) ja hyppysellistä suolaa. Lisämaustetta olisi saanut vaikka ruusuvedestä, mutta senkin unohdin, kuten suolankin. 

Olen joskus nähnyt kuvia kotitekoisesta marsipaanista, joka on tehty kuorimattomista manteleista ja se näytti rustiikin kivalta, joten en nyt itsekään jaksanut olla supertarkka manteleiden kuorimisesta, siksi massassa on väriä.

 Massa syntyi siis helposti blenderissä, siitä syntyi tuollainen pötkö melkein kuin itsestään. Sitten vaan muotoilu pyörittämällä kelmu  kiinni ja tiivistetty massa jääkaappiin. Olisi pitänyt pitää vähintään puoli tuntia, mutta pullat huusivat jo pöydällä, joten leikkasin pullaan vaadittavat siivut jo alle vartin jäähtymisen jälkeen. Ja vähän kermaa lisäksi ja hyvää tuli! 

Hyvää laskiaista! 



 



 

 

torstai 18. tammikuuta 2024





Pitkästä aikaa! 

Osallistuin loppuvuodesta Viinisuositus.fi:n reseptikisaan ja jaan reseptin nyt tässä sellaisena kuin se tässä kuussa ko. saitilla tulee julki. 

Kyseessä on perinteisestä dandan-nuudelireseptistä muokattul vegaaninen versio, jota voi helposti varioida oman maun ja kaapista löytyvien ainesten mukaan. Tällä reseptillä tulee 2 reilua tai 3 pienempää annosta. 

Nuudeliannos valmistuu nopeasti, kastikkeen ja sen sattumat valmistaa sillä aikaa, kun nuudelivesi kiehuu. 

Nuudeleina voi käyttää oikeastaan mitä nuudeleita vain, itse pidän eniten paksuista udon-nuudeleista, jotka imevät eniten kastiketta. Alkuviikosta kävin Viivoanissa eikä siellä nyt ollut niitä suosikki-udoneita, joten ostin leveitä riiisinuudeleita ja erittäin hyvää tuli niilläkin (kts. viimeinen kuva). Niitä paksuja esikeitettyjä udoneja tulee tähän annokseen 2 annospussia (myyntipakkauksessa yleensä 3 pussia) tai ohuempia kuivia udoneja puoli myyntipakkausta. Pikanuudeleita 2 pussia jne. Jos haluat isomman annoksen, esim. kaikki 3 udon-satsia, lisää kastikkeen osia samassa suhteessa.

 

Itse ryhdyin muokkaamaan telkkarissa nähtyä perinteistä possunjauhelihaa sisältävää dandan-reseptiä täksi itselleni maistuvaksi versioksi, kun kotikokkailu lisääntyi koronan aikana ja joka päivä piti saada nopea ja maistuva sekä ravitseva lounas, joka tuo iloa työpäivään ja auttaa jaksamaan myös päivittäisessä treenissä. Samaan aikaan kasvisruokavalioni alkoi kääntyä entistä vegaanimpaan suuntaan. Vähitellen resepti kehittyi tällaiseksi: 

 

Kastike, jonka voi tehdä etukäteen (vaikka edeltävänä iltana, jos tietää, että päivällä joutuu sykkimään joka suuntaan): 

  • 2 ruokalusikallista maapähkinävoita tai tahinia
  • 5 ruokalusikallista soijaa
  • 3 ruokalusikallista riisiviinietikkaa (esim. black vinegar)
  • 2 ruokalusikallista miriniä
  • 1 ruokalusikallinen srirachaa, jos haluaa tulisen version
  • 1-2 ruokalusikallista chiliöljyä
  • limen mehua tarpeen mukaan maun tasapainottamiseen

Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa ja laita vesi kiehumaan nuudeleita varten. 


Paista sitten pannulla "sattumia" sen mukaan, mitä ruokaisamman version ateriasta haluat. Vaikka härkistä, härkis-kaurajauhista, tofua, tofumurua jne. Esim. härkis-kaurajauhista puoli pakettia tai puolikas tofukimpale raastettuna. Jos käytät vain sieniä, laita useampi sieni tai jos käytät vain kasviproteiinia, voit samoin lisätä sen määrää oman nälän ja proteiinin tarpeen mukaan. 

Voit laittaa myös erilaisia sieniä: herkkusieniä, osterivinokasta, shimejiä haluttu määrä, esim. 4-8 herkkusientä.


Laita pannulle seesam-öljyä, raastettua inkivääriä ja raastettua valkosipulia (n. 1 tl molempia). Paista proteiinit ja/tai sienet öljyssä kevätsipulin (tai purjon) valkoisten osien kanssa rapeiksi. Voit halutessasi paistaa myös muutamia sechuan-pippureita öljyssä tuomaan lisää makua ja poimi pippurit pois - maku tulee silloin öljyn mukana. Tai paahda pippurit ihan ekana ja rouhi sitten morttelissa ja lisää sienten kanssa uudelleen pannulle. 


Kun vesi kiehuu ja lisäät nuudelit veteen, lisää sienten ja proteiinin joukkoon n. puolet kastikkeesta ja sekoita. Parin-kolmen minuutin päästä, kun nuudelit ovat kypsiä, lisää nuudelit ja loppu kastike pannulle, sekoita ja tarjoile. 

Ripottele halutessasi annoksen päälle kevätsipulin vihreitä osia silppuna, korianteria ja seesaminsiemeniä. 

 

Lasiin samppanjaa, kylmää rieslingiä tai kolaa. 

 

Syö, juo ja nauti! 

 

Tähän kastikkeeseen voi sienten tai mainittujen kasviproteiinien sijana käyttää lähes mitä vaan, mitä kaapista löytyy. Oiva hävikkiruoka siis! Ellei sieniä tai kasviproteiineja löydy, maistuu annos myös pelkän kastikkeen sijaan. Tai paista rapeaksi jääkaapin pohjalta löytyvät kaalinjämät, nahistuneet porkkanat, paksoit. Ja ripottele päälle suolapähkinäpussin pohjalta löytyneet pähkinät.

Kastikkeessa voi käyttää lähes mitä viinietikkaa, mitä löytyy ja srirachan voi korvata miedommalla chilikastikkeella tai gochujangilla tai jättää kokonaan pois. Maistele ja lisää limen tai sitruunan mehua tarvittaessa tai lisää pähkinävoita tai mitä vaan lempiainesosaasi, jota haluat korostaa. 


Ja uudelleen tämänpäiväinen annos leveillä riisinuudeleilla: