torstai 29. joulukuuta 2016

Kiireinen joulukuu helpottaa jo

Onpahan ollut kuukausi, ei ole juurikaan ollut aikaa ruoanlaitolle tai leipomiselle. Vähän jotain kuitenkin. Ja runsaasti inspiraatiota ulkona syödessä. Esim. Boulevard Socialin seesamihummus oli viedä kielen mennessään. 
Paahdettua kukkakaalia, seesamihummusta, dukkah-mausteseosta,
parmesaania @boulevardsocial


Heittämällä paras syömäni hummus, ikinä. Täytyy ruveta testaamaan kotikeittiössä, jos pääsisi edes lähelle. Se oli  niin hyvää, että jopa inhokkikasvikseni (ruusukaalin ohella) kukkakaali upposi melkein viimeistä murua myöten. Tällaisissa sosiaalisen syömisen ravintoloissa kannattaa olla ainoa kasvissyöjä - saa enemmän ruokaa kuin muut, jotka joutuvat 2-3 henkeen jakamaan annoksensa. 

Tässä kirjoituksessa kuitenkin jotain joulukuun hätäisiä virityksiä. Esim. Kahlua-pullon pohjat piti saada upotettua johonkin ja Pinterestistä löytyikin resepti, jota testasin ja aika hyväksi havaitsin. Täytyy vaan paistaa vähän pidempään, jotta irtoaa nätimpänä vuoasta. Hyvää se oli näinkin, mutta melkein nolotti tarjota vieraille. Enkä ehkä olisi kehdannut tarjotakaan, elleivät vieraat olisi tuttuja jo lähes 30 vuoden takaa. 








Noudatin kyllä reseptiä, hyvinkin tarkkaan, joten ehkä amerikkalaiset uunit vaan on vähän erilaisia ja omassa uunissa pitää paistoaikaa pidentää. Riittääköhän 5 minuuttia?
Huom. Kuvassa näkyvä vasara oli tärkeässä roolissa leipomisen aikana - sen avulla hakkasin kaapista löytyneen suklaalevyn murusiksi :)


Kahlua-kakun syöneille kavereille tarjottiin ennen kakkua sitä helpointa vierasruokaa eli ruokaa, jonka vieraat saivat itse valmistaa. 


Se oli tällä kertaa raclettea ja koska menu oli kasvisvoittoinen, ei sellaista ähkyä tullut, ettei suklaakakku olisi maistunut hetken luovan tauon jälkeen. 
Yksi neljästä racletten syöjästä lähti jo ennen jälkkäriä, joten sanoisin, että kakussa ei ollut  mitään vikaa, kun kerran kolmasosa katosi kolmen naisen suuhun. 





Joululeipominen on meillä yleensäkin aika vähäistä - koristellaan kaupan piparit (ja meillä ikuinen joulusuosikki Annas pepparkakor -piparitalo) ja leipastaan tortut. Piparitaloon tuli niin paljon karkkia, ettei saatu edes savupiippua mahtumaan mukaan. Ha! 


Nyt se leipominen  oli normaaliakin vähäisempää - kun jouluruoat on vedetty, ei jouluinen suklaakakku yleensä enää uppoa. Joten tämän vuoden leipomisten kohokohta oli kun tehtiin Dronningholmin #uudetmuodot ohjeilla snautseri- ja pöllötorttuja ja tuikattiin kuvat instaan. Ja @dronningholm tykkäsi ja kommentoi kuvia. Kyllä oli 8-vuotias fiiliksissä! Ja jouluaattona oli tarkkaa, kuka sai syödä pöllöjä ja kuka ei (isoveljelle ei pöllöä herunut). 
vaihtelua joulutorttuihin. Sama maku, #uudetmuodot @dronningholm
Mummeille toki tehtiin perinteiset puolukkakakut


Olen ottanut reseptin aikanaan Kotivinkistä talteen ja rasvan ja puolukan täplittämä repaleinen sivu kaivetaan esiin vähintään kerran vuodessa. Resepti on mielestäni  oikein hyvä sellaisenaan ja kakku säilyy hyvänä ja mehevänä jääkaapissa monta päivää. Sopii myös pakastettavaksi (koska ei meidän perheessä ainakaan mene kokonainen kuivakakku kerralla). 
Ja sopii hyvin myös lahjaksi, koska on mehevä ja moneen suuhun sopiva. 
Eli tälläkään kertaa ei jäänyt meille itselle syötäväksi. 

Mutta onneksi puolukkaa on vielä pakastin täynnä, äiti toi jouluna lisääkin. 
Ja koska sitä nyt kerran oli niin tehtiinpä kakun jatkoksi vielä puolukkasämpylöitäkin, Pirkan porkkanasämpylöiden reseptillä. Taikina ei kohonnut erityisen hyvin, joten sämpylät jäivät vähän lituskaisiksi, mutta hyviä silti olivat, erityisesti paksun juustosiivun kera (en tykkää voin mausta mitenkään erityisesti, joten en sitä sipaise edes tuoreelle leivälle). 

Ne reseptin mukaiset porkkanasämpylät onnistuvat joka kerta, mutta näitä puolukkaisia täytyy vielä vähän säätää. Auttaisikohan hunaja? Taikina oli niin löysää, ettei sämpylöitä oikein saanut pyöriteltyä eikä lusikka-annostelu tuottanut nättiä lopputulosta. 

Nyt valmistaudutaan jo uuteen vuoteen, menulla helppoa ja lapsille maistuvaa tex mexiä ja karkkia. Sekä tietysti kuohujuomaa!

Kiitos tästä vuodesta ja erinomaista tulevaa! 


 












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti