Vietin viikonloppua hyvä ruoan parissa, mitenkäs muutenkaan.
Lauantaina tein kuivatuista tateista sienirisottoa. Laitoin tädiltäni saamani tatit jo aamulla likoamaan ja illansuussa ryhdyin varsinaiseen ruoanlaittoon siivilöimällä tatit ja laittamalla nesteen kasvisfondin kanssa kattilaan. Kuullotin sipulit (salotti- ja valkosipuli) oliiviöljyssä, lisäsin risottoriisin ja valkoviinin pannulle ja aloin paistaa sipulia toisella pannulla. Samalla kun lisäilin risottoon nestettä jatkoin sienten paistamista. Kauan siinä kestikin, ennen kuin ne karamellisoituivat ja rapeutuivat.Mausteena oli vain pippurirouhetta ja vähän valkosipulimurskaa maustemyllystä. Risotto kypsyi siinä samalla ja heitin sienet joukkoon ja annostelin lautasille. Päälle vegaaniparmesaania (eli jauhettua cashew-pähkinää, johon sekoitettu ravintohiivaa ja hippusellinen suolaa), marinoitua punasipulia ja yrttiöljyä. Lasiin kylmää cremantia ja lauantai-illan juhla-ateria voi alkaa.
Vihanneksia pilkoin keräkaalia, pari porkkanaa ja sipulia sekä valkosipulia. Kastikkeeseen misoa, ponzu-kastiketta ja inkivääriä.
Sisään taas tultuani pyörittelin taikinapötkylän maizenassa pieniksi palloiksi, jotka sitten kaulitsin pieniksi ympyröiksi eli dumpling-kuoriksi. Samalla paistoin täytteen suikaloidut vihannekset ja viimeisen pakastimesta löytämäni Elovena kaurajauhiserän mausteiden kera. Elovena kaurajauhis oli aivan mahtava tuote, mutta ilmeisesti liian pienen kysynnän vuoksi se poistui valikoimista - jo vuosi sitten kuluttajapakkauksena ja viime kesän aikana myös suurtalouspakkauksena, jota ostin ja pakastin sitten pienissä erissä.
Kun vihannessekoitus oli valmis, täytin taikinaympyrät täytteellä (n. ruokalusikallinen per nyytti) ja suljin reunat kiinni kostuttamalla vedellä ja rypyttämällä nyytiksi. Rypytystaidoissa on vielä paljon parannettavaa!
Sitten vaan valmiit nyytit kuumalle pannulle, jolla oli seesam-öljyä. Pohjat ruskeiksi ja karamellisoituneiksi, vähän vettä pannulle ja kansi päälle. Nyytit saivat sitten höyrystyä kypsiksi joitain minuuttiaa.Nyyttien kypsyessä sekoitin dippikastikkeen, johon tuli pähkinävoita iso ruokalusikallinen, lusikallinen hoisin-kastiketta, lusikallinen srirachaa ja toinen sweet chili -kastiketta ja notkistamiseksi soijaa ja riisiviinietikkaa sen verran, että kastike on niin nestemäinen, että siihen on hyvä dippailla valmiita dumplingeja.
Lasiin colaa ja sitten syömään! Todella herkullista ja terveellistä vegaaniruokaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti