maanantai 15. huhtikuuta 2024

Pellillinen falafeleja


Kaikki falafel-ainekset blenderissä
Viikonloppuna oli taas aikaa ruoanlaitolle, kun perjantaina oli nauttinut illallista pitkän kaavan mukaan ravintola Villa Lillassa Espoossa. Koska menu siellä sisälsi eläinproteiineja, teki kotona mieli laittaa vegaaniruokaa. Lauantaina tein tomaattikastikkeen pitkän kaavan mukaan (kastikkeen kokoonkeitto n. 1,5 tuntia), pastaa ja juureen leivottua focacciaa. Sivuun tein  myös uunikuivattuja luumutomaatteja, joista saa ihanan maun lisäksi myös suutuntumaa. Sunnuntaina paistoin bataatiraneja, parsaa ja pellillisen falafeleja (kaikki eivät mahtuneet kuvan rasiaan). Falafeleihin on löytynyt hyvä kaava: edellisenä iltana kik-herneet likoomaan, aamulla huuhtelu ja veden vaihto, päivällä ainesten sekoittelu, pullien pyöritys ja paisto. Ja sitten nauttimaan! 
Syntyy pellillinen falafeleja


Liotetut ja pariin kertaan huuhdotut kik-herneet blenderiin, jossa pohjalla 1 keltasipuli, vähän bataattia (niitä pätkiä, joista ei tullut raneja), nippu minttua ja nippua lehtipersiljaa (yrttejä voi vaihtaa oman maun ja saatavuuden mukaan, näitä oli nyt kotona). Lisäksi öljyä ja oman maun mukaan mausteita. Näihin tuli nyt juustokuminaa, kurkumaa, savupaprikaa ja mustapippuria. Kun blenderissä on vähän aikaa jauhanut ja sekoitellut massaa, lisätään vähän maissijauhoa, joka sekoitellaan tasaisesti massaan. 

Sitten massa vaan pyöritellään pellillä palloiksi. Laitoin leivinpaperille oliiviöljyä ja seesaminsiemeniä ja pyörittelin pallot siemenissä. 

Pelti uuniin, n. 200 astetta ja 15-20 minuuttia, pallojen kääntäminen ja vielä 10 minuuttia paistoa. Helppoa ja hyvää ja riittää seuraavaankin päivään, jolloin maku on ainakin yhtä hyvä. 

Hyvää ruokahalua! 

perjantai 5. huhtikuuta 2024

Vihreä ohratto ja parsaa

Pääsiäisviikonloppuna oli taas aikaa kokkailla. Olin ostanut sitruunoita, että olisin tehnyt sitruuna-marenkitorttua, mutta eihän kotona ollutkaan munia. Eikä risottoriisiä, mutta ruokaohraa löytyi...

Löysin joltain viinisivustolta sitruuna-basilikarisoton ohjeen ja muokkasin siitä itselleni sopivan. Ensin piti karamellisoida salottisilppu (laitoin 3 salottisipulia ja parri valkosipulinkynttä), jonka sitten ajoin hienoksi tahnaksi blenderissä. 

Sitten aloitin ohraton valmistuksen, ensin pannulle öljyä ja ohrahelmet siihen paahtumaan. Kun olivat saaneet vähän väriä ja alkoivat tuoksua paahteiselle, kippasin päälle lasillisen valkoviiniä ja lisäsin sipulitahnan mukaan sekä aloitin hämmentelyn. Vähitellen aina nesteen imeydyttyä lisäilin kasvislientä ja hämmensin. 

Samaan aikaan blenderiin tilkka oliiviöljyä, nippu basilikaa, yhden luomusitruunan kuori raastettuna ja sen sitruunan mehu sekä valkosipulin kynsi ja mustapippuria rouhittuna suoraan myllystä sekä 2 sormisuolakidettä (pari lisää meni liemeen, jonka olin keitellyt muusta kokkauksesta jääneistä kasvisten roippeista ja vedestä). 

Toisella pannulla aloin vähitellen kypsentää myös parsaa. Keitin aluksi vähässä vedessä parsoja ja kun olivat vielä hyvin napakoita, mutta vähän jo kypsyneitä, kippasin jäljellä olevan veden pois ja paahdoin ruskean paistopinnan parsoihin. 

Kun ohra alkoi olla al dente, sekoitin myös basilika-sitruuna -liemen (se voisi olla myös tahna, jos olisi enemmän basilikaa suhteessa sitruunamehuun) ja parmesaaniraastetta ohrattoon. Juuston sulattua annostelin lautaselle parsojen ja parmesaaniraastekeon kera ja aloitin herkuttelun. 

Keväinen ja raikas ateria, joka maistui vielä seuraavanakin päivänä.